Rolgordijn – Welke kant moet buiten?

De naam zegt eigenlijk al genoeg. Met dit stof komt er (bijna) geen licht door. Bij verduisterende rolgordijnen zonder zijprofielen krijg je lichtkieren tussen het gordijn (Curtains) en het kozijn. Dit type gordijnen zijn fijn voor op de slaapkamer, zodat je lekker kunt uitslapen of voor op plekken waar je volop privacy wilt. In dit blog lees je meer over hoe je de rolgordijnen het beste ophangt. Welke kant moet naar binnen en welke naar buiten?

Hoe steekt het in elkaar?

Een rolgordijn (Printed roller blinds) zit als volgt in elkaar. Over de gehele breedte zit een buis van hout, metaal of kunststof. Daarin zit een veer die is bevestigd aan een steun die op zijn beurt weer aan het kozijn of op de muur is vastgemaakt. Aan de andere kant is de veer met de buis verbonden. Deze kan vrij ronddraaien. De veer staat onder spanning, zodat het gordijn in ruststand opgerold zit.

Wanneer je het gordijn naar beneden trekt gaat de buis ronddraaien. Hierdoor wordt de veer nog verder aangespannen. Bij de buis zitten een aantal kleine palletjes, waardoor het gordijn niet omhoog oprolt. Als je een klein rukje aan het gordijn geeft, springen de palletjes los en gaat het gordijn naar boven. Buitenom deze optie heb je ook nog schuifgordijnen, maar daar gaan we in dit blog niet verder op in. De meest gebruikte stof van Nikkel Art voor rolgordijnen is Polyester.

Lees ook:  Bestel jouw gordijnen op maat

Warmte en verduistering

Het rolgordijn is niet alleen handig om de kamer te verduisteren, maar het werkt ook goed om een ruimte koel te houden. Dit komt omdat het licht niet naar binnen kan komen en daarbij worden in de meeste gevallen speciale stoffen gebruikt die warmte reflecteren. Als je warmte in een ruimte wilt voorkomen is het handigst om een lichtere kleur te pakken. Over het algemeen geeft dit ook een frisse uitstraling op kamers waar je het donker wilt hebben.

Welke kant moet buiten?

Bij een verduisterend rolgordijn is het uiteraard belangrijk dat het licht goed wordt buitengehouden. Je moet dan wel net weten hoe je het goed ophangt. Als je dit niet doet komt er namelijk alsnog licht door de gordijnen heen. Maar als je het goed doet, heb je niet alleen verduistering. Er zijn ontzettend mooie mogelijkheden met deze gordijnen!

Bij het ophangen van een rolgordijn is het belangrijk dat de verduisterende kant aan de buitenkant hangt. Dit betekent dat de verduisterende kant richting het raam hangt. Hierdoor komt de mooie stoffen kant van het rolgordijn richting de binnenkant te hangen. Oftewel de mooiste kant van het gordijn siert jouw kamer dan.

Window decoration